Circulair spelen (Almere)

Almere is in 2019 begonnen met het circulair beheren van haar speelplekken. Dat betekent dat er in het beheer geen nieuwe grondstoffen gebruikt mogen worden. De gemeente bereikt dit door:

  1. Niet meer automatisch oude speeltoestellen te vervangen voor nieuwe speeltoestellen
  2. Alle bruikbare onderdelen op te slaan en te gebruiken om andere speeltoestellen te repareren
  3. Van onderdelen van oude speeltoestellen nieuwe speeltoestellen te maken
  4. Via een digitale en fysieke markplaats vraag en aanbod van onderdelen en speeltoestellen bij elkaar te brengen.
  5. Andere grondstoffen uit onze openbare ruimte, zoals verwijderde bomen of stenen, te gebruiken om speelmogelijkheden te creëren voor kinderen.

We merken dat onze circulaire werkwijze tot verrassende ontwerpen leidt, die gewaardeerd worden door kinderen. De speelplekken worden avontuurlijker, ook een belangrijk doel van ons speelbeleid. We doen dit niet alleen, maar samen met onze aannemers. Vroeger zouden we één aannemer hebben gekozen die al het werk doet. Nu hebben we er voor gekozen om 3 concurrerende aannemers te vragen samen met ons te werken aan de uitvoering. Samen met de aannemers hebben we een bouwteam gevormd waarin we steeds met elkaar het gesprek voeren hoe we zomin mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken en zoveel mogelijk (lokale) grondstoffen hergebruiken. Op deze manier proberen we in de praktijk gezamenlijk tot nieuwe werkwijzen en inzichten te komen op het gebied van circulariteit. 

Contact:
Thea Attevelt
tfjattevelt@almere.nl